Vuoden 2018 maisemateot Länsi-Suomessa

Kuva: Anna Kari

Vuoden maisematekopalkinnot Waskio-Seuralle ja Kaasmarkun kyläyhdistykselle

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset palkitsivat 16.10.2018 edustajakokouksessaan Huittisissa alueelliset Vuoden maisemateko -kilpailun voittajat. Varsinais-Suomessa voiton vei Waskio-Seura Luontopolun perustamisellaan ja Satakunnassa Kaasmarkun kyläyhdistys Kaasmarkun pururadan kunnostuksella. Voittajia oli valitsemassa alueelliset asiantuntijaraadit.

Vaskionjoen notkoon talkoovoimin perustettu polku on kaksi kilometriä pitkä ja niin leveä, että siinä voi kulkea vierekkäin. Talkoissa oli mukana viitisentoista henkilöä, jotka ovat tähän mennessä käyttäneet työhön yli 320 tuntia.

- Seura on tehnyt ison ponnistuksen maisema-alueen kunnostamisessa ja aktiivisen käytön mahdollistamisessa.  Alueen asukkaiden ja koululaisten osallistaminen ja keskeistä myös ympäristötietoisuuden lisäämisessä.  Hanke on ohjelmoitu myös jatkumaan ja varmistettu sillä reitin ylläpito, perustelee valintaa Kaisa Äijö.

Kaasmarkun pururadan kunnostus sai kimmokkeen vuosi sitten, kun pururekka kaatui polun viereen. Liikennöitsijä antoi purut hyötykäyttöön, ja kesällä kuntotarkastuksen ja raivaustöiden jälkeen purut levitettiin polulle. Kaasmarkun koulun oppilaat osallistuivat liikuntatunnilla maisemointiin. Kyläyhdistys ja Kaasmarkun Maatalousnaiset näkivät tilanteessa mahdollisuuden, jonka he käänsivät ratkaisuksi.

Vieraslajeista eroon pienellä porukalla

Varsinais-Suomesta kilpailuun osallistui myös Suomusjärven maatalousnaiset jättipalsamin hävittämistalkoilla.

- Hieno esimerkki, että pienemmälläkin porukalla saadaan aikaan, kun ryhdytään toimeen. Jos tällainen tempaus  tehtäisiin joka ainoassa Varsinais-Suomen kylässä, päästäisiin harmillisista vieraslajeista eroon aika hyvin, sanoo Eija Hagelberg.

Varsinais-Suomen raadissa olivat Eija Hagelberg (Baltic Sea Action Group), Jaana Itälä-Laine (Valonia), Leena Lehtomaa (Varsinais-Suomen ELY-keskus), Kaisa Äijö (Varsinais-Suomen liitto). Satakunnan raadissa olivat Eija Mutila (Satakunnan ELY-keskus), Liisa Nummelin (Satakunnan museo), Hilja Palviainen (Metsähallitus), Susanna Roslöf (Satakuntaliitto), Simo Laakkonen (Turun yliopisto).

 

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Ota yhteyttä