Vinkit onnistuneisiin kevään juhliin

Vinkit onnistuneisiin kevään juhliin

Kotitalous- ja yritysasiantuntija Henna Kyyrä antaa vinkkejä juhlanjärjestäjille.

Suunnitteluun kannattaa satsata

Kun juhlat lähestyvät on hyvä istua, miettiä ja listata hyvissä ajoin juhlien perusrunko. Etukäteen pitää ainakin miettiä juhlien paikka, kutsuttavat vieraat, heidän osoitteensa tai puhelinnumerot sekä juhlassa tarjottavat syötävät ja juotavat. Juhlapaikka sanelee, paljonko vieraita voi kutsua, tai pitääkö kutsua kenties useassa eri kokoonpanossa -porrastetusti. Juhlapaikan valinta vaikuttaa myös tarjottaviin syötäviin ja juotaviin. Mikäli tarjoillaan lämmintä ruokaa, jokaiselle vieraalle olisi suositeltavaa olla istumapaikka.

Juhlan luonne vaikuttaa syötävien ja juotavien valikoimaan. Ruokajuhlissa kannattaa miettiä tarjottavien ruokien lämpö-/kylmäsäilytys mahdollisuudet. Lämmin ruoka tulisi olla yli + 60 asteista koko tarjoilun ajan ja kylmän ruoan lämpötila ei saisi nousta yli + 12 asteeseen. Erilaisia ratkaisuja lämpötilojen hallintaan löytyy. Mikäli tarvitset apua, voin auttaa sinua tässä asiassa (yhteystietoni ovat alla).

Suuret juhlat ovat raskaita toteuttaa yksin, kannattaa siis kääntyä ammattilaisen puoleen tai pyytää talkooapua. Ainakin juhlan aikana on hyvä olla joku apuna ruoka- tai kahvipöydän tarkkailijana ja kahvinkaatajana. Mieti, paljonko tarvitaan apuväkeä, keitä he ovat ja mitä he tekevät?

Ruokien, leivonnaisten ja juomien suunnittelu ei ole ihan helpoin tehtävä. Usein vähemmän on enemmän, kannattaa mieluummin satsata laatuun kuin määrään. Kutsun yhteydessä on hyvä pyytää ilmoittautumista, jotta tietää paljonko tarjoiluja varataan, samalla on hyvä selvittää myös erityisruokavalioiden määrä.

Aloita valmistelut hyvissä ajoin

Ruokien esivalmisteluun menee yllättävän paljon aikaa. Raaka-aineet kannattaa hankkia hyvissä ajoin tai ainakin tilata ne etukäteen, jotta varmistuu saatavuudesta. Muutama päivä ennen juhlaa voi aloittaa kuorimiset, pilkkomiset ja mahdollisesti kypsentämiset.

Leivonnan voi aloittaa jo kuukautta ennen h-hetkeä. Pakastimeen voi leipoa esimerkiksi kakkupohjat, pasteijat, pullat, kahvikakut ja piiraat. Pikkuleivät säilyvät viileässä, kuivassa paikassa, mutta täytä esim. hillotäytteiset pikkuleivät vasta edellisenä päivänä tai juhlan aamuna rapeuden takaamiseksi. Täytekakut kannattaa täyttää muutamaa päivää ennen juhlapäivää, mutta koristelu kannattaa jättää edelliseen iltaan tai juhlapäivän aamuun.

Koristelu ja kattaus ovat puoli juhlaa

Juhlapaikan koristelu on olennainen osa juhlaa. Mieti, miten voit hyödyntää vallitsevaa vuodenaikaa? Luonto on täynnä koristeluun sopivaa materiaalia. Jokamiehen oikeuksia kunnioittaen saa vaikka mitä näyttäviä koristeita aikaiseksi. Kynttilät ja kukat ovat klassinen tapa tehdä tilasta juhlava ja viihtyisä.

Näyttävyyden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota käytännöllisyyteen. Korkeat kukka-asetelmat voivat olla vain tiellä tai hyvin matalat koristeet tietyssä tilanteessa eivät pääse oikeuksiinsa. Ruoka- ja kahvipöydän järjestystä kannattaa miettiä tarkkaan. Erikorkuisilla astioilla voi tehdä enemmän tilaa ja näyttävyyttä pöytään. Rakenna kahvinoutopöytä niin, että ensin vieras ottaa käteensä lautasen ja tarjottavat ja vasta viimeisenä kahvikupin.

Muutamia perusvinkkejä kahvipöydän tarjoiluun

•    6 munan täytekakusta riittää 20:lle hengelle.
•    1/2 litran pullataikinasta saadaan 2-3 pitkoa ja yksi iso tai kaksi pientä kranssia, joista riittää 50 viipaletta. Litran pullataikinasta leivot 80–100 pikkupullaa.
•    1 1/2 litran vuoassa tehdystä kahvikakusta saadaan 20–25 viipaletta.
•    Uunipannullisesta piirakkaa saat noin 30 palaa.
•    Pyöreästä piirasvuoasta riittää noin 10 hengelle.
•    Voileipäkakkua varataan 1 sentin viipale ruokailijaa kohden.
•    Voileipiä lasketaan 3 kappaletta ruokailijaa kohden.

Kuinka paljon keitän kahvia?

Vieraita                5                     10                 25                 50                   100
Vettä                   1,5 l                  3 l                 8 l                 15 l                  30 l
Kahvijauhetta    100 g              200 g            500 g            1 kg                 2 kg
Valmista kahvia 10 kuppia      20 kuppia    50 kuppia    100 kuppia    200 kuppia

-    Puhdas ja raikas vesi on hyvän kahvin perusta
-    Varaa kahvin lisäksi myös teetä, sokeria, maitoa/kermaa.

Lisää vinkkejä siihen paljonko tarjottavia kannattaa varata täältä.

Henna Kyyrä
Asiantuntija, kotitalous, yritys
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Länsi-Suomi
p. 043 825 0583
henna.kyyra@maajakotitalousnaiset.fi
 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa