Tuholaistarkkailua vihannespelloilla

Tuholaistarkkailua vihannespelloilla

Satakunnan ja Vakka-Suomen vihannesviljelijät ovat jo vuosia olleet mukana ProAgrian tarjoamassa tuholaistarkkailupalvelussa. Kun tuholaistarkkailu tuli osaksi puutarhakasvien täydentäviä ympäristötukiehtoja, lisääntyi palvelun tarve entisestään.  Tarkkailupalvelun avulla viljelijä pystyy määrittämään sopivan torjunta-ajankohdan tuholaisia vastaan. Tarkkailussa on mukana porkkanan, kaalin, lantun, punajuuren, sipulin ja herneen viljelijöitä.

Tarkkailua tehdään keltaisilla liima-ansoilla, joiden väri houkuttaa useimpia hyönteisiä ja tuholaisia. Lisäksi herne- ja sipulipelloilla käytetään feromonipyydyksiä. Niissä houkuttimena toimii tuholaisen yksilöllinen feromonituoksu, joka houkuttaa vain kyseistä tuholaista paikalle. Kelta-ansat taas houkuttelevat värillään kaikenlaista hyönteisiä.

Tarkkailu aloitellaan toukokuun puolivälissä, jolloin seurataan luteita ja kaalikärpäsiä. Touko - kesäkuun vaihteessa viritellään ansat porkkanapeltoon ja viimeisenä kesäkuussa tulevat herneen ja lantun tuholaiset tarkkailuun.

Kesä on ollut tuholaisten suhteen vaihteleva. Kaalikoita löydettiin jo toukokuussa mikä on harvinaista ja ne ovat lisääntyneet kesän mittaan runsaasti. Kaalikoit eivät ole toistaiseksi talvehtineet Suomessa vaan niitä tulee yleensä heinäkuussa lämpimien ilmavirtausten mukana Keski-Euroopasta. Nyt aikainen kaalikoiden esiintyminen sai pohtimaan olisivatko koit voineet talvehtia edellisen talven Suomessa. Edellisenä kesänä kaalikoita oli Suomessa erittäin runsaasti ja sitä seurannut talvi oli hyvin leuto, joten olosuhteet talvehtimiselle olivat otolliset.

Varhaisessa vaiheessa kaali- ja lanttupeltojen vitsauksena ovat kirpat, jotka syövät nuorta kasvisolukkoa. Suuremmista taimista ne eivät enää ole kiinnostuneita. Lisäksi kaalikasvien tuholaisia ovat kaalikärpäset ja luteet. Kirpat ja luteet liikkuvat sään ollessa lämmin, joten kylmän kesäkuun aikaan kaalit saivat olla näiltä tuholaisilta melko rauhassa. Porkkanapeltojen vitsauksia ovat porkkanakemppi ja –kärpänen. Kempit liikkuvat alkukesällä vanhan viisauden mukaan pihlajan ollessa kukassa. Tänä vuonna kemppejä oli tavanomaista vähemmän vaikka paikoin pelloista kyllä löytyi runsaastikin kempin aiheuttamaa porkkanan lehtien sykeröitymistä. Porkkanakärpäset lentävät kesäkuun alussa ja toisen kerran heinä – elokuun vaihteessa. Tänä vuonna ensimmäinen lento oli erityisen runsas ja toisen lennon alkua vasta odotellaan.

Kesä näyttäisi olevan tuholaisten osalta siedettävä ja vihannesviljelijöiden ongelmat ovatkin olleet tänä vuonna enemmän kylmässä alkukesässä ja kuivassa heinäkuussa eikä niinkään tuholaisissa. Ensi vuonna ympäristötuki vaihtuu ympäristökorvaukseen eikä tuholaistarkkailu ole enää korvattavaa toimintaa. ProAgrian tarkkailupalvelu pysyy edelleen tarjolla viljelijöille muuttaen kuitenkin muotoaan laajemmaksi kasvuston tarkkailuksi niin, että liima-ansojen vaihdon lisäksi seurataan myös tauti- ja rikkakasvitilannetta sekä muita kasvun ongelmia. Palvelu on tarjolla myös marjatiloille.

Jos tuholaistarkkailu kiinnostaa, ota yhteyttä:

Marja Tuononen
040 591 9489 tai marja.tuononen@proagria.fi

Elli Ruutiainen
040 180 1560 tai elli.ruutiainen@proagria.fi

Lue YLE uutisten juttu tuholaistorjunnasta 23.7.2014: Tuholaistorjunta jää viljelijän kontolle, kun ympäristötuki loppuu

 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa