Virheiden peittelyä?

Vuosia sitten ajattelin, että täydennyskylvö on virheiden peittelyä eikä sitä tarvitse tehdä ellei ole epäonnistunut nurmen perustamisessa. Onneksi vain muutos on pysyvää ja olen saanut perehtyä aiheeseen monesta eri näkökulmasta. Edelleen vannon hyvän nurmen perustamisjäljen nimiin, mutta kierrettyäni ja kontattuani nurmia ristiin rastiin ympäri Suomea ja välillä muillakin mailla, on aiheellista innostua täydennyskylvöstä paitsi sadon määrän, myös laadun varmistamiseksi.

Jos viljelykierto on lyhyt, tiheys saavutetaan perustamisvuonna ja seos on puhdas yhden lajin kasvusto, ei täydennyskylvöstä ole välttämättä suurempaa hyötyä. Jos kasvupaikat ja säät ovat kuitenkin vaihtelevia ja näin ollen korkea sadontuotto perustuu monipuoliseen seokseen, on täydennyskylvö tarpeen. Kasvit saavat tällöin itse valita, millä pellolla mikäkin laji kasvaa parhaiten. Viljelijä puolestaan valitsee, kuinka tasapainottaa luonnon tekemän valinnan oman karjansa laadukkaaksi säilörehuksi tai laitumeksi niin, että haluttu seossuhde ja tiheys säilyvät jokaisessa korjuuerässä. 

 

Yleisin täydennyskylvöön liittyvä kysymys on, että millä koneella se tehdään. Kannustan unohtamaan hetkeksi konevalinnan ja sen sijaan tutkimaan pellon pintakerrosta tarkasti. Onko siinä siemenellä mahdollisuus saada maakontakti, valoa ja kosteutta vai muistuttaako pintakerros sammalpeitteistä huopakangasta? Onko valitulla lajiseoksella lajien puolesta edellytykset lähteä kasvuun pinnasta vai tarvitaanko syvempi lähtöpaikka? Hyvällä täydennyskylvökoneella saadaan virheitä peiteltyä. Mitä parempi kasvualusta pellon pinta on, sitä vähemmän on vaatimuksia konekalustolle. Nykyään ajattelen, että virheitä kannattaakin peitellä, jotta saa hyvää rehua. Katseet siis peltoon, josta kaikki lähtee!

 

Kuvat Nurmen  täydennyskylvöpäivästä 9.9. Kokemäeltä.

Katso video täydennyskylvöpäivän tunnelmista.

Anu Ellä
Nurmentuotannon huippuosaaja
ProAgria Länsi-Suomi
anu.ella@proagria.fi
p. 040 180 1260

 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa