Innovaatio - mitä se on?

Innovaatio - mitä se on?

 

Sana ”innovaatio” puskee nyt silmille joka paikasta: se on läpikäyvänä teemana uudessa maaseutuohjelmassa, kantavana teemana Neuvo 2020-järjestelmässä, löytyy varmaan kaikista maakuntaohjelmista ja jokaisesta strategiasta. Oppilaitokset miettivät innovaatioympäristöjään, yliopistot tutkivat innovaatioita, konsultit kauppaavat innovaatiopalveluita ja mekin olemme järjestäneet innovaatioleirin elintarviketoimijoille. Mutta mitä tarkoittaa innovaatio? Wikipedia määrittelee asian seuraavasti: Innovaatio eli uudennos on jokin uusi tai olennaisesti parannettu, taloudellisesti hyödyllinen tuote, prosessi, palvelu tai keksintö. Se voi olla siis kokonaan uusi tuote, paranneltu vanha tuote, tehokkaampi tapa toimia, jolla on taloudellista merkitystä.

Lähtökohtaisesti kaikki pyrkivät kehittämään itselle tärkeitä asioita. Lapset innovoivat kissanpesukonetta, viljelijä pyrkii viljelemään entistä paremmin, asiantuntija vahvistaa asiantuntemustaan, yrittäjä tekee entistä parempia tuotteita ja palveluita. Mutta jotta siitä on myös innovaatioksi, tarvitaan myös se taloudellinen näkökohta!

Maatiloilla ja muissa yrityksissä on tärkeää miettiä tuotannon tehostamista ja etsiä uusia tapoja toimia. Suurin osa (96 %) innovaatioista syntyykin käytännössä ja vain pieni osa tutkimuksen tuloksena. Voisiko tuttuja rutiineja tehdä toisin? Kannattaisiko käydä katsomassa miten muut asian tekevät? Miten työntekijät saataisiin innostettua tekemään parannusehdotuksia?  Voisiko joku ulkopuolinen tulla arvioimaan tuotantoprosesseja?

Huomiota kannattaa kiinnittää myös asiakastuntemukseen. Minkälaisia tuotteita ja palveluita nykyiset asiakkaani haluaisivat jatkossa? Miten saisin tehtyä heille lisämyyntiä? Saisiko lisäpalveluilla tuotetta myydyksi? Entä minkälaisilla tuotteilla saisin uusia asiakkaita? Saako vanhoja tuotteita tuunaamalla uusia markkinoita? Voisiko vanhoja palveluita koota kokonaisuuksiksi vai palastella pienemmiksi osiksi? Tarvitaan markkinoilla jotain kokonaan uutta? Mitä asiakas haluaa?

Väittäisin, että kaikki yrittäjät ovat jollain tasolla innovatiivisia. Nyt vain rahoittajien taholta halutaan rohkaista yrittäjiä kokeilemaan entistä enemmän uusia asioita ja miettimään erilaisia tapoja toimia.

Sari Uoti
Yritysasiantuntija
050 5521 626
sari.uoti@proagria.fi
 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa