Yhdessäoloa ja ajatustenvaihtoa maatalousristeilyllä

Yhdessäoloa ja ajatustenvaihtoa maatalousristeilyllä

Sain ilon osallistua RaisioAgron ja ProAgrian ensimmäiselle yhteiselle maatalousristeilylle ProAgrian nurminaisena. Jo bussilistoja ennakkoon tutkaillessani hämmästyin reissun luonteesta ja näin silmissäni kaikki ne kymmenet bussit täynnä iloisia risteilyvieraita, ajamassa halki Suomen kohteenaan Silja Symphony.

Laivassa alkoikin heti täysi meno, ja kymmenen minuuttia laivaan saapumisemme jälkeen oli lännen edustuksemme; Olli Saaristo, Simo Saarikallio ja Jarkko Storberg, löytänyt risteilyn nimikkodrinkin ”Neuvoa antavan” samalla, kun kuuntelimme ihmisvilinässä avajaispuhetta. Petteri Orpo, Juha Korkeaoja ja uusi toimitusjohtajamme Juha Nuutila toivottivat kaikki oikein tervetulleeksi.

   
   
Risteilyn parasta antia oli viljelijöiden kanssa keskustelut käytävillä ja minimessuilla. Työskentelin neuvontatyöni ensimmäiset kahdeksan vuotta Etelä-Savossa ja mainitsemisen arvoista on aina kuulumisten vaihto tuttujen, iloisten savolaisten viljelijöiden kanssa. Päivi ja Tuomo Lappalainen Kangasniemeltä kertoivat käyneensä mielenkiintoisella retkellä Tukholmassa ja parantaneensa maailmaa turisemalla muiden kanssa.

Lännen nurmiryhmäläistenkin kanssa päivitettiin ajankohtaiset ajatukset. Mirka Puhakka ja Simo Mäki Salosta ovat kuvassa yökerhon edessä, mutta tällä erää matkalla ammattiluennoille. ”Risteilyllä on sopivasti sekä asiaa ja viihdettä” –he kertoivat. Mirka bongaili myös Maaseudun Naisia (mahtavia naaraita), jotka kuuluvat emäntien aktiiviseen keskusteluryhmään facebookissa.  

Oli myös mukavaa, kun ennestään tuntemattomien kanssa sai päivittää ajatuksia nurmen satotason noston keinoista ja mm. nurmiseoksista. Pidimme Storbergin Jarkon kanssa luennon, jossa kerroimme ideoita nurmen satotason noston käytännön keinoista ja nousun taloudellisista vaikutuksista. Tuotteiden hintaan emme voi merkittävästi vaikuttaa, mutta tuotannon tehokkuuteen voimme. Säilörehukartoitusta suosittelimme karjatiloille tehtäväksi jo ennen kesää, jotta tilakohtaiset kriittisimmät kohdat löydetään ja on helpompi lähteä ”senttijahtiin” yhdessä.
    
Koin tärkeäksi myös kuulla yhteistyökumppanin, RaisioAgron tilannekatsausta ja näkökulmia karjatiloille ammattiluennoilla. Olemme yhdessä puhumassa tärkeää viestiä mm. taloudellisesta ruokinnasta ja innostamassa maatalousyrittäjiä uskomassa huomiseen. Tarvitsemme yhteistyötä ja uutta ajattelua, kuten toimitusjohtaja Jarmo Puputti kannusti.

Erityisen hyvänä pidin myös minimessuja, jossa porukkaa oli uskomaton määrä. Kaljahana vaahtosi, mutta selvästi väki oli tullut paikalle nimenomaan asian perässä. Tein pari tuntia taukoamatta mm. nurmiseossuunnitelmia ja ilahduttavan moni luennolla ollut tuli jatkamaan juttua messuosastolle. Osastoja jo purettiin, kun viimeiset messukeskustelut päätettiin. Kesällä jatketaan juttua monen kanssa käytännössä pelloilla.

Kaiken ammatillisen inspiraation ja mukaansatempaavien kohtaamisten lisäksi en voi olla hehkuttamatta, että ilta- ja yöohjelmat olivat molempina iltoina upeita. Tanssilattia oli vielä aamukolmelta täynnä nousevia jalkoja ja ilosta tuikkivia silmiä. Rennossa ilmapiirissä uusiinkin ihmisiin tutustuu ihan eri tavalla, eikä täysikuustakaan ollut haittaa tunnelman luomiselle.  Lähtöaamuna katselin aamiaiskahvi käsissäni laivan perällä kuohuvaa merta hetken yksikseni -ja näin lasin peilikuvasta hymyilevän nurminaisen.