Kalastuspäivä tutustutti koululaisia kalastuksen maailmaan

Valtakunnallisen kalastuspäivän teemana oli ”Kalasta ruokaa”. Ideana oli tuoda esille kotimaisen kalan erinomaisuutta ruuan raaka-aineena. Kirjurinluodon rastit esittelivät reilulle sadalle oppilaalle ja oppilaille kalan matkan vedestä ruokapöytään.

Rasteilla vavat viuhuivat ja rapsakka silakka maistui

Koululaiset pääsivät tutustumaan rannikkokalastuksen historiaan Selkämeren Kansallispuiston valokuvanäyttelyrastilla.  Ammattikalastaja Sami Veneranta oli virittänyt nurmikolle rysän, johon koululaiset saivat tutustua Samin kertoessa ammatistaan. Tiukoilta ja ennalta-arvaamattomilta kysymyksiltä ei vältytty, sillä nuorisoa kiinnosti suuriman saadun kalan lisäksi myös se, paljonko Sami tienaa. 

Kalatalouskeskuksen rastilla tuore kalastusmestarimme Kimmo Puosi opasti nuorisoa heittokalastuksen saloihin. Vapojen viuhdonta oli melkoista, ja moni innostui välineiden kokeilusta valtavasti.

     

 

Maa- ja kotitalousnaisten teltalla tuleville kalamiehille ja –naisille tarjoiltiin Samin verkoilla pyytämää silakkaa.

Meri-Porin Urheilukalastajat ja Porin Virkistyskalastajat vetivät luultavasti päivän parhaimman osion, eli onkirastin. Jokainen koululainen sai kotiin vietäväksi Rapala Angry Birds -onkisetin. Toivomme, että vavat pääsevät kovaan käyttöön kesälomien alkamisen myötä!

 

Teema näkyi myös koululounailla

Samana päivänä Porin päiväkodeissa ja kouluissa oli tarjolla KalaValtasen toimittamaa lähikalaa, jota tarjoiltiin päivän aikana lähemmäs kymmenen tuhatta annosta. ProKala ry ja Porin Palveluliikelaitos suunnittelivat toteutuksen yhdessä.  Kalastusalueet järjestivät pienempiä tapahtumia Luvialla, Pomarkussa ja Kankaanpäässä, jossa kalaan pääsi noin 150 oppilasta.

Mitään tekemisen arvoista ei kannata tehdä yksin

Sanonta ”Mitään tekemisen arvoista ei kannata tehdä yksin” tuli jälleen todistettua todeksi. Järjestimme Kirjurinluodon tapahtuman ensimmäistä kertaa tällä kokoonpanolla, ja veikkaanpa, ettei tämä jäänyt viimeiseksi kerraksi.  Päivä oli koleasta säästä huolimatta aivan huikea. Kaikki meni kuten pitikin. Koululaisten vilpittömyys ja tekemisen riemu! Puhumattakaan siitä sähköisestä tunnelmasta, kun päivän suurin kala, 500-600 grammainen lahna tarrasi tuorsniemeläisen koululaisen siiman päähän.

Kalastuspäivän kaltaiset tempaukset lukeutuvat aina vuoden parhaimpiin työpäiviin. Nuorisotyö on tärkeää erityisesti kalatalouden ja ruokakasvatuksen vinkkelistä. Kalatalouskeskuksen tulevaisuusstrategiassa nuorisotyöllä tulee olemaan vahva rooli, ja aikomuksenamme on kehittää yhteistyötä koulujen kanssa. Ja ilman muuta panostamme myös Valtakunnalliseen Kalastuspäivään jatkossakin. Ehkäpä lähivuosina saamme Satakuntaan maakunnan päätapahtuman sijasta koko valtakunnan päätapahtuman.
 
Valtakunnallisen Kalastuspäivän järjestivät Satakunnan Kalatalouskeskuksen kanssa yhteistyössä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, Selkämeren Ammattikalastajat ry, Metsähallitus, Meri-Porin Urheilukalastajat, Porin virkistyskalastajat, ProKala ry, Porin kaupunki, Kalatalouden Keskusliitto, sekä Rapala. Päivää rahoitti Maa- ja metsätalousministeriö sekä Varsinais-Suomen ELY-keskus kalastuksenhoitomaksuvaroista.

Johanna Möttönen
toiminnanjohtaja
Satakunnan Kalatalouskeskus
p. 0400 164044

 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa