Sadonkorjuujuhlassa tuoksui ja maistui metsä

Metsäpirttiin mäntyjen keskelle johtaa pitkä, mutkainen ja mäkinen tie.  Kosteassa syyskuun alun ilmassa on raikas metsäntuoksu. Pirtissä on eloisa naisjoukko pukeutuneena erilaisiin hattuihin. Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten  sadonkorjuujuhlaan on pyydetty saapumaan hauskassa hatussa.

Kavalton tilan emäntä Taija Kavalto esittelee sukutilan yli 300-vuotista historiaa. Hän on miehensä Antin kanssa tilan yhdestoista isäntäpari.  Nyt olemme yhdessä tilan uusimmista rakennuksista, Tuuruunlinnassa.  

Tuurunlinna on rakennettu Kavalton tilalle reilu kymmennen vuotta sitten.

Osa vieraista lähtee Maa- ja kotitalousnaisten maisemasuunnittelija Katri Salmisen mukaan pienelle maisemakävelylle pihapiiriin, vaikka vettä tihuuttaakin. Salminen pyytää kuulijoita kiinnittämään huomioita siihen, miten rakennukset sopivat maastoon. Uutta rakentaessa pihaa ei kannata karsia puista täysin. Silmää miellyttää pariton määrä puita. Tietyssä kohdassa pihaa voi nähdä yhtä aikaa vettä kahdessa suunnassa, pihan metsälammen sekä Piikkiönlahden. Puusto on alhaalta paljas, mikä parantaa näkyvyyttä lahdelle. Salminen harmittelee monen suomalaisen maiseman peittävää umpeutumista. Osallistujat kertovat omia esimerkkejään pihapiireistään. Yksi osallistujista kertoo, miten yksinasuvan äidin viihtyvyyttä parannettiin aukaisemalla näkyvyys kylälle kaatamalla puita ja pensaita pihasta.