Ihania jouluisia makuja ja lahjavinkkejä kotikeittiöstä

Jouluun valmistautuminen on kuumimmillaan. Mietitään kuumeisesti; mitä tarjota jouluvieraille, mitä lahjaksi ja miten voisin tänä jouluna myös rauhoittua.

Jouluna perinteet ovat kyllä tärkeitä, mutta joitakin uusia tuulia keittiöissä kuitenkin kaipaillaan. Syksyllä kerätyt marjat odottavat pakastimessa käyttäjää. Nyt onkin korkea aika käyttää ravitsevat marjat ja valmistaa vaikka kinuski-karpalomaljat. Rahkapohja miedontaa karpalon kirpeyttä ja kinuskilla koristeltuna kauniissa astioissa ne ovat juhlava päätös ruokailulle. Joku taas saattaa muistella lapsuuden taatelikakkua, mutta mistä hyvä ohje. Vanhan tutun piirakan voi tarjoilla vaikkapa pieninä kauniina paloina suklaiden ja piparien vieressä. Aikaa ei kulu mahdottomasti ja aikaa jää seurusteluun.

Poimi tästä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ohjeet jouluvalmisteluihin.

Kinuski-karpalomaljat

10 annosta

n. 2½ dl    karpaloita
1 ½ dl    sokeria
1prk    (250 g) maitorahkaa
1 tl    vaniljasokeria
2 dl    kuohukermaa vaahdotettuna

Kinuski
1 dl    kuohukermaa
¾ dl    fariinisokeria
1 rkl    voita
Koristeluun karpaloita ja paahdettuja mantelilastuja.

Soseuta karpalot. Mausta sokerilla. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja kerma vaahdotettuna. Valmista kinuski. Keitä kattilassa kermaa ja fariinisokeria välillä sekoittaen noin kymmenen minuuttia. Kun seos alkaa saota, kokeile pisaralla kylmään veteen. Jos kinuski jähmettyy, se on valmista. Lisää voi. Anna jäähtyä. Sekoita kinuski muiden aineiden joukkoon. Nostele annosmaljoihin, laseihin tai pikareihin. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla ja karpaloilla.

Perinteinen taatelileivos

pohja:
1 pkt (250 g) taatelia
3 dl vettä
150 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

kuorrutus:
100 g margariinia
2 dl fariinisokeria
¾ dl kuohukermaa
2 dl kookoshiutaleita

Hienonna taatelit ja kiehauta ne vedessä. Jäähdytä välillä sekoittaen. Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne seokseen. Lisää välillä taateliseosta. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Sulata kuorrutusta varten kattilassa margariini, lisää muut aineet ja anna kiehua muutama minuutti. Levitä kuorrutus paistuneen piirakan päälle ja paista piirakkaa vielä noin 5 minuuttia uunin ylimmällä tasolla. Leikkaa pieniksi kolmioiksi tai neliöiksi. Taatelipiirakka vain paranee vanhetessaan ja on oiva vierasvara.

Mehevä maustekakku (munaton)

4 dl vehnäjauhoja
2 ½ dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
100 g margariinia
1 dl omenamarmeladia tai luumumarmeladia
1 prk (2 dl) ruokajogurttia

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää juokseva margariini, marmeladi ja jogurtti. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja kaada voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8 litran vuokaan. Paista 175 asteessa noin 1 tunti.

Puolukka- marenkitorttu

Pohja:
100 g voita
¾ dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
½ dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
½ dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa

Päälle:
1 kananmunan valkuainen
¾ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2-3 dl puolukoita tai muita marjoja
mantelilastuja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen vatkaten. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen maidon kanssa vaahtoon. Levitä taikina voideltuun, korppujauhotettuun, mieluiten irtopohjavuokaan. Piirasvuokakin sopii hyvin. Vatkaa kananmunan valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää  sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Sekoita vaahdon joukkoon jäiset tai tuoreet marjat ja vaniljasokeri.  Levitä seos vuokaan pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista torttu uunin ala-osassa 175 asteessa 30-40 min. riippuen piirakan paksuudesta. Mitä suurempi vuoka sitä ohuempi taikinakerros ja lyhyempi paistoaika.
Halutessasi voit tehdä kaksi torttua ja laittaa tarjolle päällekkäin latoen. Väliin sopii hyvin rahka marja täyte.

Anopin viipaleleivät

200 g voita
2 dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
2 rkl siirappia
2 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuainen, siirappi ja jauhoseos johon on sekoitettu vaniljasokeri ja sooda. Muovaa taikinasta viisi uusipellin pituista pötköä. Aseta pötköt pelleille, toiselle kolme ja toiselle kaksi. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes taikina leviää ja saa kauniin punaruskean värin, noin 8 minuuttia. Leikkaa pötköt kuumina vinottain viipaleiksi. Anna jäähtyä ja pakkaa vasta kylmänä.

Lahjavinkkejä kotikeittiöstä

•    Purkita kuivakakun aineet lasipurkkiin ja askartele kaunis ohje sisällöstä.
•    Tai pakkaa kuivaamiasi yrttejä tai sieniä ystävälle lahjaksi. Anna mukana ohje esim. nokkoslettuihin tai ihanaan sienikeittoon.
•    Paahda ja sokeroi pähkinöitä tai manteleita ja paketoin ne kauniisti.
•    Jos haluat helpottaa ystäväsi joulukiireitä, niin tarjoa laatikoiden valmistusapua tai muuta ruoanvalmistusapua.
•    Älä vaadi itseltäsi liikoja, vaan nauti seurasta ja kiireettömyydestä!