Graafikosta luomutuottajaksi

Rory Magorrian

Irlantilaisella Rory Magorrianin tilalla (Kildinan Farm) kasvihuoneissa kasvaa erilaisia salaatteja, pinaattia ja avomaalla parsakaalia ja muita kaaleja.

Pieniä yrittäjiä tukevan Food Academy -ohjelman kautta Rory Magorrian sai tuotteensa lähiruokakauppojen hyllyille. Tilan kasviksia löytyy 10 kaupasta lähialueelta. Irlannin hintataso on lähellä Suomen hintatasoa ja salaattipussi (100 g) maksaa kaupassa 2,5 euroa tavallisen hinnan ollessa 1,5 euroa ja tuottajalle käteen jää 2 euroa. Kilpailua ei kuulemma ole, vastaavia käsinpoimitun luomusalaatin tuottajia ei löydy.

Magorrian myy tuotteitaan myös 40 kuluttajalle. Kerran viikossa hän ilmoittaa tekstarilla tarjonnan ja asiakkaat vastaavat tilausmääränsä. Tuotteet toimitetaan läheiseen terveyskauppaan. Hän käy myös myymässä tuotteita torilla. Näillä myyntikanavilla hän kuulee asiakkaiden toiveita ja saa markkinoitua tuotteitaan.

Tuore luomuviljelijä

Magorrian toimi aiemmin graafikkona. Kun työpaikka meni alta, hän päätti siirtyä luomuviljelijäksi. "Ajattelin, että haluan ottaa härkää sarvista ja tehdä jotain kivaa ja järkevää. Jos ei onnistu, sitten kokeillaan jotain muuta." Hän osti tilan vaimonsa Sheilan kanssa vuonna 2008. Alkuun hän kävi vuoden puutarhaopissa mentoroitava. Luomustatuksen tila on saanut vuosi sitten.

Viljelyn laajennus kutkuttaa

Tällä hetkellä käytössä on 2 tilan 8 hehtaarista ja isäntää polttelee jatkosuunnitelmat, vaikka nyt olisikin tuotanto kunnossa ja tilanne stabiili. Tilan tuotto on 140 000 euroa, josta 40 000 euroa menee palkkoihin ja 20 0000 euroa muuttuviin kuluihin. Salaattia menee myyntiin viikossa 100 kg. Erilaiset salaatit tuottavat 100 000 euroa vuodessa. Loput 40 000 euroa tulee tomaatista, kurkusta, kesäkurpitsasta, kaaleista.

Opintoryhmäläiset tutustumassa salaatteihin kasvihuoneissa.

 

Vihannesviljelijät Virpi ja Ville Vinnikainen tutkivat Kildinanin tilan punajuuripeltoa.


Punainen parsakaali

Maaseudun tulevaisuuden artikkeli Kildinanin tilasta: Pirkko pelasti luomupinaatit

Emma Pikkarainen
Markkintointi- ja viestintävastaava
ProAgria Länsi-Suomi

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa