Kuohkea juures-makkarapaistos

Kuohkea juures-makkarapaistos sopii vaikka illanistujaistarjoiluun

Juures-makkarapaistos ja lasi maitoa
Kuva: Kati Laszka

Kuohkea juures-makkarapaistos

4–6 annosta

2–3 sipulia
2–3 porkkanaa
2 dl pakastettuja sieniä tai 200 g tuoreita herkkusieniä
1 pkt pekonia
4 mausteista grillimakkaraa
1 tl sokeria
2 rkl vehnäjauhoa
1,5 dl punaviiniä
1 tl silputtua tuoretta timjamia
3–4 dl lihalientä

Kuorrute
500 g palsternakkaa
2–3 dl vettä
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoa
1,5 dl maitoa
2 kananmunaa
1,5 dl juustoraastetta (esim. cheddar)
0,25 tl mustapippurirouhetta
(suolaa)

Kuori sipulit ja porkkanat. Hienonna sipulit ja suikaloi porkkanat. Jos käytät tuoreita herkkusieniä, puhdista ne ja leikkaa viipaleiksi.

Suikaloi pekoni saksilla suoraan pannulle ja kuumenna, kunnes rasva alkaa irrota. Leikkaa makkarat 3–4 osaan ja lisää paistinpannulle. Paista makkarat ja pekonit kauniin ruskeiksi. Nosta ne pannulta uunivuokaan.

Ruskista sipulit ja porkkanat kevyesti pekonirasvassa pannulla. Lisää sienet ja jatka paistamista, kunnes ne saavat väriä. Ripottele päälle sokeri ja paista koko ajan sekoitellen pari minuuttia. Ripottele joukkoon jauhot ja kypsennä sekoitellen noin minuutti.

Kaada viini ja lihaliemi kasvisten sekaan ja mausta timjamilla. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes kastike on saostunut. Kaada kastike makkaroiden ja pekonin päälle vuokaan.

Valmista kuorrute. Kuori ja kuutioi palsternakat. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä palsternakat kannen alla pehmeiksi. Laita vettä vain sen verran, että se juuri peittää palsternakat.

Valuta palsternakat ja soseuta ne. Hyödynnä keitinvesi palsternakkaleipään.

Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Kuumenna jauhoseosta koko ajan sekoittaen pari minuuttia, mutta älä ruskista. Kaada sekaan maito parissa erässä välillä sekoittaen. Keitä hiljalleen sekoittaen noin 5 minuuttia, kunnes kastike on sakeaa ja tasaista. Sekoita joukkoon palsternakkasose ja nosta pois liedeltä.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset palsternakkaseokseen voimakkaasti sekoittaen. Lisää juustoraaste, pippuri ja tarvittaessa suolaa.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti palsternakkaseokseen.

Lusikoi kuorrute makkarakastikkeen peitoksi ja ripottele pinnalle halutessasi hieman juustoraastetta.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes kuorrute on kohonnut ja ruskistunut kevyesti.

Tarjoa heti esimerkiksi vihreän salaatin kanssa.