Syyshampurilaiset

Liharuoat

Hampurilaisissa maistuvat metsäiset maut

Syyshampurilaiset, taustalla pikkupoika
Kuva: Teppo Johansson

Syyshampurilaiset

Sieni-jauhelihapihvit
2 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä
1 sipuli
1 rkl + 2 rkl rypsiöljyä tai voita
400 g paistijauhelihaa (nautaa tai hirveä)
¾ tl suolaa
½ tl pippurisekoitusta
1 kananmuna
1 dl ruokakermaa
½ dl korppujauhoja

Hienonna esikäsitellyt tatit, vahverot, haperot tai muut metsäsienet. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna pannussa rasva ja paista sieniä ja sipulia, kunnes neste sienistä on haihtunut.

Sekoita jauhelihaan mausteet, muna, kerma ja korppujauhot sekä lopuksi sieni-sipuliseos. Muotoile murekemassa 8 pihviksi ja paista ne pannussa tai leivinpaperin päällä pellillä 250 asteessa noin 15 minuuttia.

Metsäinen kastike
200 g turkkilaista jogurttia
3–4 katajanmarjaa
ripaus suolaa
1–2 männynneulasta

Murskaa katajanmarjat huhmareessa. Hienonna männynneulaset.

Sekoita kastikkeen ainekset ja anna makujen vetäytyä jääkaapissa.

Lisäksi
8 sämpylää
4 tomaattia
1 herkkukurkku
rapeaa jääsalaattia

Kokoa hampurilaiset. Halkaise sämpylät ja voitele pohjapinnat jogurttikastikkeella.

Nosta päälle salaattisuikaleita, kurkkuviipaleita ja sieni-jauhelihapihvi. Lisää vähän kastiketta, tomaattiviipaleita ja salaattia. Paina kannet sämpylöiden päälle.

Resepti: Pirjo Toikkanen, kirjassa Maista metsä, löydä luonto - kokataan yhdessä lasten kanssa (Maa- ja kotitalousnaisten Keskus 2014)