Yksi lupiini saattaa tuottaa jopa tuhansia siemeniä

Hämeenkyrössä lupiinit lisääntyivät räjähdysmäisesti muutamassa vuodessa sen jälkeen kun tietä perusparannettiin. Jos asiaan ei puututa, luonnonkasvit häviävät kokonaan tienreunoilta. Kuva: Terttu Taitila

Monet ihastelevat lupiinin kukintaa tienvarsilla, vaikka se on erittäin haitallinen vieraskasvi. Lupiini leviää tehokkaasti siemenistä, joita yksi kasvi voi tuottaa jopa tuhansia kappaleita. Lupiinin hävittäminen on erittäin hankalaa, sillä maaperän siemenvarastosta nousee uusia lupiineja useiden vuosien ajan. Yksittäinen henkilö voi torjua lupiineja pieneltä alueelta katkaisemalla kukinnat ennen siementen kypsymistä. Lupiinien laajamittaiseen torjumiseen tarvitaan maanomistajien, kuntien ja yhdistysten yhteistyötä. Lupiinit eivät häviä, jos niitä torjutaan vain pieneltä alueelta ja vieressä rehottaa lupiinikasvusto siemenet kypsymässä. 

Torjunta

  • Kukintovarret katkaistaan ennen siementen kypsymistä. Näin estetään lupiinin leviäminen ja vähennetään maaperässä säilyvien siementen määrää.
  • Uudet ja pienet kasvustot kaivetaan juurineen maasta. Tämä on työläs, mutta tehokas menetelmä. Juuret kuivatetaan ennen puutarhajätteisiin laittamista.
  • Laajoissa kasvustoissa on tärkeää säännöllinen niittäminen. 3-4 kertaa kasvukaudessa tehty niitto heikentää kasvustoa ja hidastaa leviämistä. Niitto pitää tehdä ennen siementen muodostumista. Niittojäte kerätään pois, jotta maaperä ei rehevöidy liikaa.
  • Kaksi kertaa kesässä tehty niitto riittää estämään lupiinin leviämisen, koska siemeniä ei ehdi muodostua.
 
 

 

Jaa