Jättiputki valtaa maat ja polttaa ihon

Jättiputkea on ostettu koristekasviksi komean kukintonsa ja kokonsa vuoksi. Valitettavasti se on levinnyt puutarhoista pientareille, kosteikoille ja niityille.
 
Jättiputki leviää nopeasti ja valtaa pysyvästi monenlaisia elinympäristöjä. Tiheissä jättiputkikasvustoissa ei kasva mikään muu kasvilaji, ja omat kasvilajimme ovat hävinneet taistelun. 
 
Jättiputkella on suuri siementuotanto ja hyvä leviämiskyky. Yksi kasvi voi tuottaa 1000 siementä ja siemenet säilyvät maassa 5-10 vuotta. 
 
Kasvineste aiheuttaa ihmisen iholla palovamman kaltaisia oireita reagoidessaan auringonvalon kanssa. Se voi aiheuttaa myös allergisia oireita. Muista aina suojautua hyvin, kun hävität jättiputkea!
 

Jättiputken torjunta

 
Valitse sopiva torjuntamenetelmä
 
Jos esiintymä on pieni tai se sijaitsee vesistön tai talousvesikaivon vieressä, marjatarhan, hedelmäpuiden tai pellon läheisyydessä, valitse niittäminen, kitkeminen ja kukintojen poisto tai peittäminen muovilla tms. katteella.
 
Jos esiintymä on suuri eikä sijaitse vesistön ym. lähistöllä, valitse kemiallinen torjunta tai peittäminen, jos esiintymä on selvärajainen.
 

Kasvuston peittäminen

 
  • Pienehkön esiintymän voi peittää kahden vuoden ajaksi mustalla valoa läpäisemättömällä ja repeytymällä muovilla. Peitto kannattaa olla yhdestä palasta, sillä putket kasvavat saumakohdista läpi.
  • Peitto asennetaan heti keväällä. Korkeaksi ehtinyt kasvusto niitetään ennen peiton asentamista. Valon ja kosteuden puute sekä kuumuus tappavat jättiputken juurineen. Samalla tuhoutuu myös maaperän siemenpankki.

 

Niittäminen ja kukintojen leikkaus

 
Niittäminen vähentää kasvin kasvuvoimaa ja kukinnon kokoa. Jättiputki on niitettävä vähintään kaksi kertaa kesän aikana. Niittäminen onnistuu parhaiten silloin, kun kasvusto on alle metristä.
 
  • Niitto tehdään joko viikatteella tai raivaussahalla. Siimaleikkuri ei sovi tähän työhön, koska se lennättää vaarallista kasvinestettä.
  • Kukinnot katkaisemalla estetään uusien siementen kehittyminen. Kukinnot kerätään ehjiin jätesäkkeihin ja poltetaan.
 
Juurten kaivaminen ja siementaimien kitkentä
 
  • Pääjuuri katkaistaan pistolapiolla 10-20 cm syvyydestä. Yleensä putki ei ala kasvaa uudestaan, ellei maahan jää suuria juuren sivuhaaroja. Taimet voi kitkeä juurineen.
  • Sekä juuret että taimet hävitetään polttamalla.
 
Kemiallinen torjunta
 
  • Jättiputken laajojen esiintymien torjuntaan voidaan käyttää glyfosaattipohjaisia torjunta–aineita. Kasvukauden alussa torjunta-aineiden teho on parhaimmillaan. Suuriksi ehtineille kasveille aineet ovat tehottomampia. Tarvittaessa kohde niitetään ja odotetaan uutta kasvustoa.
  • Lue käyttöturvallisuustiedote ennen käsittelyä ja noudata valmistajan ohjeita. Käytä aina suojavarusteita. Varmimmat torjuntatulokset saadaan yhdistämällä kemiallinen torjunta ja mekaaniset menetelmät.
 

 

Jaa