Leivontavälineet

Astia

Paras leivonta-astia on puinen taikinakorvo tai -tiinu. Kerran käyttöön otettua ja hapanleivän valmistukseen jatkuvasti käytettävää korvoa ei pestä käytön jälkeen, vaan juuri jätetään kuivumaan tiinun reunoille.

Leivontaan voi hyvin käyttää myös muovista tai teräksistä astiaa. Hapanleivän taikina kohoaa runsaasti, joten astian täyty olla tarpeeksi tilava. Esimerkiksi 3 litraa vettä sisältävälle taikinalle on hyvä olla 10 litran astia.

Hämmennin

Härkin eli hierin tai hierrin on puinen, nuoresta männystä tehty haarapäinen sekoitin. Perinteisesti käytettiin kuoritusta männyntaimesta tai latvasta tehtyä härkintä. Härkimen päässä on 4-7 oksahaaraa. Härkintäkään ei tarvitse pestä käytön jälkeen vaan kaavitaan ylimääräinen taikina pois. Taikinan voi sekoittaa myös puuhaarukalla.

Uuni

Ruisleipää on perinteisesti leivottu leivinuunissa, mutta ei hätää, maistuva ruisleipä paistuu myös aivan tavallisessa sähköuunissa. Leivän kuori saattaa sähköuunissa muodostua hieman kovemmaksi kuin leivinuunissa paistaessa. Lämmitä uuni sopivaan lämpöön leipien kohotessa. Kiertoilmauunissa voit laittaa leivät suoraan kylmään uuniin. Sähköuunilla leipoessa on viisasta tehdä riittävän pieni taikina.

Leivinuuneja on erilaisia. Esimerkiksi luukut, venttiilit, arinat ja tuhkapesät ovat erilaisia. Jokainen uuni on yksilö, jonka ominaisuudet oppii parhaiten kokemuksen kautta.
Leivontaa varten uuni lämmitetään riittävän kuumaksi 1 - 2 täydellä pesällisellä. Hiilet vedetään pois ja sen jälkeen uunin lämpötilojen annetaan tasaantua. Tasaantuminen kestää tunnin verran.

Ennen paistamisen alkua uuni luuditaan. Luutimisen ajaksi savupellit avataan, jotta kevyt tuhkapöly pääsee kulkemaan hormiston kautta ulos eikä leviä keittiöön.
Kun uunin kerran lämmittää, on viisasta hyödyntää kaikki vaiheet lämmityksen tulenhehkusta jälkilämpöön asti ja valmistaa useita erilaisia ruokia.

Sopivan leivinuunin paistamislämpötilan voi selvittää kun uuniin arinalle (pohjalle) heittää jauhoja ja ne eivät välittömästi pala mustaksi. Jos arina kuumenee liian kuumaksi, kokeile laittaa sanomalehti uunin pohjalle puiden alle. Lehti palaa pienemmällä lämmöllä ja estää arinaa kuumenemasta liian kuumaksi. Taitojen karttuessa sopivan lämpötilan voi oppia tunnistamaan myös kädellä ilmaa koettaen.

Leivän paistaminen leivinuunissa vaatii harjoittelua. Sopivan lämpötilan löytäminen saattaa olla haastavaa, sillä ei riitä, että uuni on sopivan kuuma, sen täytyy myös pysyä riittävän kuumana riittävän pitkään. Oma taitonsa on uunin lämpötilanmuutosten ennakointi ja lämmityksen ja leivän kohottamisen yhdistäminen niin, että uuni on oikeassa lämpötilassa silloin, kun leivät ovat sopivan kohonneita.

Jaa