Menuehdotuksia kevään juhliin

Ruoka on usein tärkein osa juhlia. Tarjottaviin vaikuttaa tietysti juhlan luonne, kodin puitteet ja kutsuttavien vieraiden määrä. Valmistujaispäivinä, kun vieraat usein saapuvat paikalle eri aikaan, on nouto- tai kahvipöytä kätevin ratkaisu.

- Ruokalistan suunnittelu kannattaa tehdä ajoissa, jotta tarvittavia raaka-aineita ja tarjottavia, kuten pakasteita tai muuten pitkään säilyviä elintarvikkeita voi hankkia pikkuhiljaa, opastaa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen.

Kätevät raaka-pakasteleivonnaiset helpottavat valmisteluja. Mikäli tarjottavat tehdään itse, kannattaa ne valita niin, että varsinaiselle juhlapäivälle jää mahdollisimman vähän valmisteltavaa, lähinnä esille laittoa ja koristelua. Leivonnaisia voi tehdä myös itse pakkaseen etukäteen.

Villiyrttejä valmistujaispöytään

- On upeaa, kun juhlien järjestät huomioivat sesongin tarjoilussa. Esimerkiksi kesällä kannattaa tarjota marja- ja raparperiherkkuja sekä uusia perunoita! Alkukesän villiyrtit tuovat tarjoiluun raikkaan tuulahduksen ja pirteyttä koristeluun, Satu vinkkaa.

Myös pakastimen kätköt kannattaa hyödyntää juhlien järjestelyssä. Isolla hirvenpaistilla ruokkii suurenkin joukon. Syksyllä lähimetsästä poimitut sienet voivat päätyä paistin kastikkeeseen ja marjat kakun täytteeksi.
 

Menuehdotuksia kevään juhliin

Perinteinen kahvipöytä

Ruokaisampi noutopöytä

  • Silliä
  • Kalaa, esimerkiksi graavilohta tai -siikaa
  • Kaksi ruokaisaa salaattia esimerkiksi paahtopaistisalaatti, savulohisalaatti ja juusto-pastasalaatti
  • Kevyt vihersalaatti
  • Uudet perunat
  • Paisti, possupata tai muu uunissa valmistettava liharuoka
  • Lämpimiä kasviksia
  • Leipäjuustoa tai kotijuustoa, hilloa
  • Täytekakku
  • Pikkuleipiä
  • Kahvi ja tee

 

Lisätietoja

Satu Nokkonen
ruoka-asiantuntija
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
puh. 040 574 9337
satu.nokkonen@maajakotitalousnaiset.fi

 

 

 

 

Jaa