Pieni pala maaseutua -järjestökampanja 2020 - 2021

*Koronaviruspandemian johdosta monet hyvät suunnitelmat ovat peruuntuneet tai muuttaneet muotoaan. Paikallisesti joudutaan miettimään alla esiteltyjen tapahtumien järjestämismahdollisuuksia.*

Pieni pala maaseutua -kampanja

Kaksivuotisella Pieni pala maaseutua -kampanjalla Maa- ja kotitalousnaiset kannustaa ja opastaa tekemään konkreettisia ympäristötekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Kampanjan tekemisillä kannustamme yhdessä tekemiseen, jossa opitaan tietoja ja taitoja toinen toisiltamme. Sadon kasvattaminen lisää omavaraisuutta. Yhteinen tekeminen luo yhteisöllisyyttä lisäten alueen ihmisten hyvinvointia.

Konkreettisia toimenpiteitä kampanjan toteuttamiseksi ovat esimerkiksi:

 • Kasvimaan, puutarhapalstan, lava- tai parvekeviljelmän tekeminen. Tämä on ajankohtaista jälleen keväällä 2021.
  Yhdessä rakennetaan palstoja tai viljellään erilaisia kasviksia lavoissa vaikkapa seuran- tai kylätalojen pihoissa tai koulujen lähialueilla tai puuhaihmisen maalla. Mukaan voi kutsua esimerkiksi kesäasukkaita, koululaisia tai päiväkoti-ikäisiä. Alueen toiminnan vetäjät vastuuttavat opastaen viljelyksien hoitotehtäviä osallistujille.
 • Yhdistysten toimintaa päiväkotien ja koulujen kanssa Kädet multaan -hengessä. Ohjeet löytyvät myös alta materiaaleista. Lue lisää Kädet multaan -hankkeesta.
 • Sadosta yhdessä nauttiminen
  Iloitaan satokauden tuloksista ja järjestetään yhteisiä tilaisuuksia, jossa nautitaan jo tuoreeltaan yhteisestä sadosta tai järjestetään ruokakurssi, jossa ohjaajana on  Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen ruoka-asiantuntija. Mikäli koronan vuoksi yhteistä ruokailua tai kurssia ei voida pitää,  ulkona järjestettävä paikallisten tuottajien myyjäiset on yksi toteuttaa ajatusta. Tapahtumaan voi yhdistää kasvisten käytön edistämisasiaa, ohjelinkki alempana. 
 • Sadon säilöminen
  Järjestetään kurssi tai työpaja Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen ruoka-asiantuntijan johdolla sadon säilömismenetelmistä sadon säilömiseksi. 
 • Hyönteishotellien rakentaminen
  Luonnonpölyttäjäkannat ovat pahoin taantuneet ja kantojen elvyttäminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Työpajoissa opitaan tekemään pesiä pölyttäjille. Yhteistyötä voi tehdä paikallisten kansalais- ja työväenopistojen kanssa. Katso Reima Leinosen sunnittelemien keinopesien rakennusohjeet tästä. Tulostettava ohje löytyy myös alempaa materiaaleista. Katso myös alla oleva video, josta opit hyönteishotellien rakentamisen hyödyt ja opit Reima Leinosen opastamana kolmen erilaisen mallin teon. 
 • Perustetaan niittyjä tai jätetään osa kotinurmikoista niittämättä
  Maisemanhoidollisilla toimenpiteillä voi lisätä luonnon monimuotoisuutta. Niittyjä perustamalla ja kunnostamalla voi parantaa niittykasvien elinoloja ja luoda perhosten paratiiseja. Niitty kannattaa perustaa mielellään seurantalojen tai koulujen yhteyteen, jotta alueen ihmiset voivat käydä niityn kauneutta ja elämää ihastelemassa. Myös omassa pihassa voi jättää nurmikon nurkan leikkaamatta. Hallitusti hoitamattomissa pihoissa monimuotoisuus lisääntyy, kun pörriäiset ja muut eliöt viihtyvät niissä paremmin. Katso lisää.

Tapahtumat kasvisten käytön lisäämiseksi ja Impin päivän pyöräily myös osaksi Pieni pala -kampanjaa

Naisvoimaa-viikolla 2020 järjestettiin tapahtumia kasvisten, marjojen ja hedelmien käytön lisäämiseksi. Tapahtumia oli kaupoissa, kouluissa ja muissa yhteisissä paikoissa sekä yhdistysten omissa tilaisuuksissa. Kiitokset kaikille järjestäjille.
Jatketaan hyvän asian puolesta puhumista ja järjestetään erilaisia tapahtumia kasvisten käytön edistämiseksi, jos se on mahdollista korona-tilanne huomioiden. Ohjeet ja tulostettavaa materiaalia järjestelyihin löydät tästä.

Jo perinteeksi muodostunut Impin päivän vietto tarjosi osallistujilleen aina pienen palan maaseutua. Tänä vuonna Impin päivänä pyöräiltiin monissa yhdistyksissä juuri kun kesäksi koronatilanne hieman helpotti. 
 

Kaikilla näillä toimilla yhteensä saadaan yhdistyksissä paljon toimintaa ja näyttävyyttä kampanjalle. 

 

Jaa