Punajuuri piristää talvella

Punajuuri ja muut juurekset ovat ympäristöystävällistä lähiruokaa myös talvella satokausien välillä. Niistä saa C-vitamiinia, folaattia ja kivennäisaineita sekä tärkeitä antioksidantteja, joten ne auttavat jaksamaan pimeänä vuodenaikana.

Juuresten väriaineet, kuten porkkanan karoteeni, ovat bioaktiivisia yhdisteitä, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina. Myös punajuuren väriaine, betalaiini, on antioksidantti. Juureksia on hyvä syödä vaihtelevasti, sillä eri värisissä juureksissa on erilaisia tehoaineita.

Kasvisten lisääminen ruokavalioon auttaa painohallinnassa. Kun ruuassa on mukana reilusti kasviksia, siitä kertyy vähemmän energiaa, sillä kasvikset sisältävät paljon vettä.

Makeaa ja maistuvaa

Punajuuri on mielenkiintoinen makea juures, joka taipuu moneen käyttöön: lisäkkeeksi niin mausteliemeen säilöttynä kuin uunissa kypsennettynä, keittoihin, patoihin, piiraisiin, kasvispihveihin sekä jopa jäädykkeeseen tai leivoksiin.

Punajuuren makuun sopivat hyvin sitruuna, viinietikka, piparjuuri ja timjami. Voimakkaat juustot, kuten sinihomejuusto ja vuohenjuusto muodostavat mukavan makuparin makean punajuuren kanssa.

Käytä koko kasvi

Punajuuri on satoja vuosia vanha viljelyskasvi, jota käytettiin paljon myös lääkekasvina. Ensimmäiset juurikkaan muodot olivat vaaleita. Nykyäänkin viljellään myös raitajuurta sekä kelta- ja valkojuurikasta, jotka ovat punajuuren sukulaisia.

Punajuuren nuoria lehtiä voi käyttää pinaatin tavoin ja niillä voi koristella salaatin.

Nitraattipitoisuuden takia lehtiä ei kannata syödä suuria määriä kerrallaan. Punajuuri – myös mukula – kuuluu nitraattia kerääviin kasveihin, joita ei suositella alle yksivuotiaille, joiden elimistö ei ole vielä kehittynyt torjumaan nitraatin mahdollisia haittoja.

Kun syö kaikkia kasviksia joka päivä reilusti ja monipuolisesti, niistä karttuu paljon enemmän hyötyä kuin haittaa terveydelle, joten nitraatistakaan ei aikuisen tarvitse olla huolissaan.

Lue lisää
www.kasvikset.fi

Aineisto on tuotettu MMM:n tuella.


 

Jaa