Lähde mukaan nuttu-talkoisiin!

Suomen juhlavuoden kunniaksi Satakunnassa järjestetään ison luokan nuttutalkoot, joissa on tavoitteena saada jokaiselle Satakunnan keskussairaalassa juhlavuonna syntyvälle lapselle Suomi 100 -nuttu.

Talkoisiin kutsutaan mukaan kaikkia satakuntalaisia, joilla neulontapuikot pysyvät edes jotenkuten käsissä. Nuttuja tarvitaan melkoinen määrä, sillä sairaalassa syntyy vuosittain parisen tuhatta lasta.

Haastamme Maa- ja kotitalousnaiset mukaan talkoisiin kutomaan nuttuja kaikille Suomen juhlavuonna syntyville satakuntalaisvauvoille!

Keräämme nutut piirikeskukseen ja toimitamme ne edelleen Satakuntaliittoon, joka toimittaa nutut edelleen Satakunnan keskussairaalan Naisten- ja lastentalolle.

Lue ohje alla tai lataa ohje tästä: Ohje pdf-tiedostona

Ohjeeseen sopivaa lankaa saa esimerkiksi Liljan lankakaupasta (Leväsjoki, Siikainen tai nettikauppa). Liljan lankakaupasta saa 15 %:n alennuksen DROPS Baby Merino -langasta mainitsemalla kassalla sanan "nuttu" tai verkkokaupassa syöttämällä koodin "nuttu" ostoskorissa.
 

SUOMI 100 -nuttu

Nutun ohjeet

Lanka: Drops BABY MERINO tai Sandnes Garn LANETT, superwash käsiteltyä erittäin hienoa 100 % merinovillaa, ei kutita tai ärsytä.
Menekki: noin 100 g
Puikot: 3 mm, pyöröpuikko tai suorat puikot Neuletiheys: 10 x 10 cm = 24 s x 32 krs
Värit: luonnonvalkoinen, merkki 100 kirjaillaan niskaan sinisellä langalla
Hoito-ohje: konepesu: hieno- tai villaohjelma, veden lämpötila enintään 40 astetta, ei huuhteluainetta, tasokuivaus

Nuttu neulotaan ainaoikein-neuleena yhtenä kappaleena. Lopuksi ommellaan sivut kiinni. Nuttu aloitetaan takaa helmasta luomalla 60 silmukkaa puikolle. Neulo ainaoikein-neuletta 74 kerrosta. Lisää kummallekin puolelle 40 silmukkaa hihoja varten ja jatka 140 silmukalla 32 kerrosta siten, että nostat aina kerroksen ensimmäisen silmukan neulomatta. Näin saadaan hihansuut saman tien siisteiksi. Tämän jälkeen päätä 18 keskimmäistä silmukkaa seuraavasti: neulo 61 silmukkaa, päätä 18 silmukkaa, neulo 61 silmukkaa.

Neulo etuosan kumpikin puoli samanaikaisesti valmiiksi ottamalla toinen lankakerä käyttöön toista puolta varten, tai tee ensin se puoli valmiiksi, mihin lanka jäi ja sitten vasta toinen puoli peilikuvaksi.

Neulo 61 silmukalla 4 kerrosta ainaoikein-neuletta. Nyt on huomioitava, että molemmissa reunoissa nostetaan ensimmäinen silmukka neulomatta. Tällöin neuleen ulkoreunat tulevat siisteiksi saman tien.

Aloita neljännen kerroksen jälkeen lisäykset. Lisää silmukka joka toisella kerroksella kaulan puolella 10 kertaa ja sen jälkeen joka kerroksella 10 kertaa. Sen jälkeen neulo kerros lisäämättä silmukkaa, kaksi kerrosta silmukan lisäyksellä, kerros lisäämättä ja kaksi kerrosta lisäten molemmilla kerroksilla silmukka. Jatka näin, kunnes kummassakin etukappaleessa on 60 silmukkaa. Lisätty silmukka on aina kolmas silmukka, joka saadaan neulomalla toinen silmukka kaksi kertaa: ensin etureunasta ja sitten takareunasta.
Hihojen 40 silmukkaa päätetään, kun hihoja on neulottu yhteensä 70 kerrosta. Etukappaleet neulotaan yhtä pitkiksi takakappaleen kanssa, eli hihojen päättämisen jälkeen kerroksia on yhteensä 74. Päätä silmukat, päättele langan päät ja ompele sivusaumat yhteen niin, että nutun helma sulkeutuu yhtenäiseksi kappaleeksi. Nutun pituus on olkapäältä helmaan mitattuna vähintään 22 senttimetriä.

Jos haluat tehdä nutun keskosvauvalle, luo nuttuun 50 silmukkaa. Nuttu on tällöin kapeampi.

Viimeistele nuttu höyryttämällä se kevyesti, ja kirjaile niskaan sinisellä langalla 100

Ohje ja suunnittelu: Marja-Terttu Naukkarinen, Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistys ry


 
 Video Porilaine -lehden sivuilla opastaa vaikeimmissa kohdissa: Katso video.
 
 
 

Jaa

Materiaalit