Vuoden 2020 juhannuspöydän halutuimmat herkut

Kesäruoka on raikasta ja kevyttä, kesäruoka on nopea valmistaa, kesäruokaan raaka-aineita on saatavilla hyvin, toteaa ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä. Kyyrä on koonnut juhannusta ajatellen maistuvia reseptejä kauden kasviksia ja luonnon antimia hyödyntäen.

Nämä reseptit ovat koottu siten, että niitä voi esivalmistella hyvissä ajoin etukäteen. Kun tarjoiluhetki koittaa, on koko menun ruoat helppo ja nopea koota annoksiksi. Nokkoscappuccinon voi tehdä vaikka jo edeltävänä päivänä etukäteen ja tarjoiluhetkellä lämmittää ja vaahdottaa sauvasekoittimella.

Pääruokasalaatin kasvikset voi käsitellä ennakkoon ja pyöräyttää pannun kautta tarjolle. Lämmin salaatti luo ruokaisamman olemuksen kuin kylmä salaatti.

Jälkiruokaan käytettävät kauralastut ovat helppoja tehdä vaikka lasten kanssa. Taikinassa sekoitetaan kaikki aineet yhteen, eikä suurempia kikkailuja tarvita. Raparperikastiketta voi tehdä samalla suuremman annoksen, jolloin sitä voi käyttää myöhemmin vaikka lettujen päällä.

Juhannukseen kuuluu oleellisesti myös herkulliset makkarat, jotka tänä vuonna syntyvät itse tehden! Ohje makkaroihin löytyy reseptilistasta.

Kuohkea nokkoscappucino
30 g voita
3-4 valkosipulin kynttä
2 kesäsipulia + varret
2 jauhoista perunaa (huom! varhaisperunat eivät sovellu tähän)
1l l vettä
3- 4 dl nokkosia (+ vettä ryöppäämiseen)
2 dl kermaa
½ dl valkoviiniä tai 2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja pilko perunat lohkoiksi.
Sulata voi kattilassa, älä anna sen ruskistua. Kuullota sipuleita, lisää perunat ja kuullota niitäkin hetki.
Lisää vettä niin että perunat peittyvät. Anna kiehua, kunnes peruna on kypsää.
Ryöppää sillä aikaa nokkoset. Kiehauta vesi ja upota nokkoset kiehuvaan veteen noin minuutiksi.
Lisää nokkoset kattilaan, keitä vielä hetki. Lisää tarvittaessa vettä, perunat tulee olla koko ajan nesteen alla.
Kun kaikki aineet ovat täysin kypsiä, lisää kerma, suola ja etikka. Soseuta raaka-aineet ja vaahdota massaa hetken aikaa. Cappuccino saa olla aika löysää, jotta se on helppo juoda kupista. Voit tarjoilla cappucinon joko kahvikupeista juotavana tai lautaselta keittona.

Tämä on mainio alkuruoka, jonka voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi, ennen tarjoilua lämmittää ja vaahdottaa sauvasekoittimella. Tämän voi tarjoilla myös pääruokana ja päälle voi keittää kananmunia, uppomunia tai ripotella raejuustoa, jolloin ateriaan saadaan myös proteiineja.

Kuuma kesäkasvissalaatti
Kesäkasviksia, vain mielikuvitusrajana, minulla oli käytössä:
- Kesäporkkanoita
- Kesänaurista
- Kesäsipulia
- Romainesalaattia
- Herneeversoja tai herneenpalkoja
- Retiisiä
- Rukola
20 g voita + n 3 rkl rypsiöljyä

Kotijuustoa, voisi käyttää myös tuoretta kalaa, savukalaa, kanaa tai jotain muuta juustoa

Yrttiöljy
1 dl Basilikaa
1 dl persiljaa
1 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä

Sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.

Turkkilaista jogurttia
Hapankorpun murusia
Villikukkia, koristekukkia

Kuullota kasviksia pannulla voissa ja rypsiöljyssä. Älä paista tai ruskista. Ruskista kotijuusto nopeasti samalla pannulla kuin kasvikset. Kokoa salaatin ainekset vadille, valuta yrttiöljyä päälle, lusikoi jogurttia ja ripottele hapankorpun murusia ja koristeita päälle.

Keskikesän kerkkä-raparperi combo
Kuusenkerkkä-kauralastuja
2 dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
½ dl kuusenkerkkäsiirappia
½ dl tuoreita kuusenkerkkiä
½ tl vaniljasokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g voita
1 kananmunaa

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Hienonna kuusenkerkät mahdollisimman pieneksi. Lisää sulatettu, jäähdytetty voi. Sekoita viimeisenä joukkoon munat.
Laita taikina n. 2 tl:n nokareina uunipellille leivinpaperin päälle Paista kauralastut 200 asteessa n. 7 min tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja ohuen rapeita. Jäähdytä, kauralastut rapeutuvat jäähtyessään.

Kuusenkerkkämoussea
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1 dl hienonnettua tuoretta kuusenkerkkää
½ dl kuusenkerkkäsiirappia
(vaniljasokeria)

Vaahdota kerma, lisää tuorejuusto varovasti joukkoon. Mausta kuusenkerkällä, kuusenkerkkäsiirapilla tai tavallisella siirapilla ja halutessa vaniljasokerilla.

Raparperikastike
½ l (n. 250 g) raparperipaloja
2 dl vettä
2 dl sokeria

Valmista jälkiruoasta ensin raparperikastike: keitä raparpereja, vettä ja mehua kattilassa kannen alla, kunnes raparperit ovat pehmenneet.
Soseuta kastike sauvasekoittimella. Mausta sokerilla makusi mukaan. Notkista tarvittaessa tilkalla vettä.
Kokoa jälkiruoka lautaselle tai lasiin annostellen kauniisti kolme eri komponenttia. Rapea, pehmeä - kylmä ja makea, lämmin -kirpeä. Koristele

Kuusenkerkkäsiirappi
2 l kuusenkerkkiä
2 l vettä
1 kg sokeria

Huuhtele kuusenkerkät ja liota niitä yön yli runsaassa vedessä. Siivilöi liotusvesi pois.
Kumoa kuusenkerkät kattilaan. Mittaa joukkoon vesi. Keitä noin tunti. Siivilöi vesi toiseen kattilaan.
Kiehauta kuusenkerkkävesi ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut.
Anna kiehua hissukseen silloin tällöin sekoitellen 3-4 tuntia. Neste muuttuu tänä aikana samean vaaleasta syvän tumman väriseksi.
Pullota tai tölkitä kuusenkerkkäsiirappi, ja säilytä huoneenlämmössä. Kylmässä siirappi kiteytyy.

Chorizo-makkara
1,3 kg rasvaista possunkylkeä
TAI n. 1 kg possua ja 300 g silavaa
2 rkl öljyä
1,5 rkl paprikajauhetta
1-2 tl kuivattua chiliä tai ½-1 tuore chili
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
n. 1 rkl suolaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl mustapippuria
1-1,5 dl punaviiniä tai 2 rkl punaviinietikkaa
tuoretta punaista paprikaa pieninä kuutioina kuullotettuna

Jauha lihat lihamyllyllä. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota siinä paprikajauhetta ja chiliä.
Murskaa valkosipulin kynnet ja kuutioidut sipulit. Vaivaa liha ja mausteet sekä punaviini tai
viinietikka tasaiseksi massaksi. Kypsennä koepala ja lisää chiliä tarvittaessa. Täytä suoliin, jätä
hieman löysäksi. Hauduta kypsäksi vedessä tai lihaliemessä ja paista tai grillaa tarjolle.

Lisätietoja juhannusherkuista:
Henna Kyyrä, ruoka- ja yritysasiantuntija
henna.kyyra@maajakotitalousnaiset.fi p. 043 825 0583
Janita Kylänpää, matkailu- ja ruoka-asiantuntija
janita.kylanpaa@maajakotitalousnaiset.fi p. 050 66471 (chorizo-makkara)

Valokuvia toimituksen käyttöön
Kuvaaja: Kaisa Uusi-Kraapo

Kuva1: Keskikesän kerkkä-raparperi combo

Kuva2: Maa- ja kotitalousnaisten logo ja keskikesän kerkkä-raparperi combo

Kuva3: Kuuma kesäkasvissalaatti

Kuva4: Kesäkasvissalaattia ja ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä

Kuva5: Ruoka-asiantuntijat Henna Kyyrä ja Janita Kylänpää

Kuva6: Itsetehdyt makkarat kruunaavat juhannuspöydän

Jaa