Vuoden maisemateko

Köyliön Kankaanpään kyläyhdistys valtakunnallisen Vuoden maisemateko –kilpailun voittaja

Valtakunnallisessa Vuoden maisemateko 2015 –kilpailun voittajaksi valittiin myös Satakunnan aluevoittaja Köyliön Kankaanpään kyläyhdistys. Valtakunnallinen voittaja valittiin 16 alueellisesta voittajasta.

Köyliön Kankaanpään kyläyhdistyksen maisematekokohde, Kuninkaanlähde sijaitsee Köyliön Kankaanpään kylässä. Kyläyhdistys saa Vuoden maisematekotunnustuksen Kuninkaanlähteen puhdistustyöstä. Kuninkaanlähde on tiettävästi pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin lähde ja siitä erikoinen, että se sijaitsee aivan asutuksen keskellä. Kuninkaanlähteen kautta virtaa joka vuorokausi vuodenajasta ja olosuhteista riippuen 1 500–5 000 m³ vuorokaudessa hiekkaharjusta pulppuavaa pohjavettä. Asiantuntijan mukaan lähteen kautta tuleva puhdas vesi on elintärkeä Köyliönjärven veden laadun kannalta. Vuosien saatossa lähteen pohja oli liettynyt ja kesäaikaan lähteen vesi oli sameaa ja pohja vesikasvien täyttämä.

Pitkäjänteinen työ on sisältänyt monta eri vaihetta luvan hakuprosessista lähteen puhdistukseen. Puhdistustyö on ollut mittava ja vaatinut yli 1000 talkootyötuntia. Yhteistyö ja yhteisöllisyys korostuvat työssä, myös tärkeä vesistön kunnostaminen tukee Maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallista Rannat kuntoon -hankkeen teemaa.

Varsinais-Suomen Vuoden maisemateko Kotiseutuyhdistys Lemun Kempeille

Varsinais-Suomen Vuoden maisemateon voittajaksi valittiin Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit. Lemun Kempit sai valtakunnallisessa kilpailussa kunniamaininnan.

Lemun Kemppien maisematekokohde, Mäntylän pientila, sijaitsee kylämaisemassa näkyvällä paikalla tien vieressä sekä Lemun kirkon vieressä valtakunnallisesti merkittävällä kulttuurihistoriallisella alueella. Mäntylä on ollut toimiva pientila, jossa on ollut sekä viljelyä että karjanhoitoa. Pitkäjänteinen työ on sisältänyt monta eri vaihetta rakennusten kunnostamisessa ja maiseman ennallistamisessa. Rakennusten kunnostustyössä on huomioitu perinteinen rakennustapa ja mm. käytetty itse keitettyä punamultamaalia.

MKN maisemapalvelut on tehnyt alueelle vuonna 2013 maatalouden ympäristötuen erityistukisuunnitelman luonnon ja maiseman monimuotoisuuden edistämistä koskevaksi sopimukseksi. Pihapiiriä hoitavatkin nykyään kesäisin lampaat sekä hevoset. Lisäksi tilan takana sijaitsevaan metsikköön on tehty maisemaraivauksia, jotta maisemaa on saatu avoimemmaksi.

Kuva Mäntylän kotitilasta.

Jaa

Artikkelit