Omat avaimet talteen

Maa- ja kotitalousnaisten järjestöhistoriaa on koottu kirjaksi viimeksi 1940-luvulla. Onneksi piirikeskusten ja paikallisosastojen naisväki on julkaissut monta ansiokasta historiikkia. Paljon arvokasta tietoa, vanhoja valokuvia ja muita dokumentteja on taatusti tallessa myös entisten ja nykyisten puheenjohtajien, sihteerien ja muiden puuhanaisten omissa arkistoissa.
 
Nyt kutsunkin teitä, rakkaat naiset, tekemään kaikkien maa- ja kotitalousnaisten yhteistä historiateosta, jonka nimeksi on suunniteltu OMAT AVAIMET, Maa- ja kotitalousnaisten yhteistyön ja neuvonnan historiaa.K

Kunnianhimoisena tavoitteenamme on kirjoittaa elävä ja kiinnostava kirja, joka kertoo maaseudun naisten työstä, yhteistyöstä ja historiasta tavanomaista järjestöhistoriikkia laveammin. OMAT AVAIMET esittelee nykyisen neuvontatyön juuria ja kehitystä 1730-luvulta alkaen ja kertoo maaseudun naisten sosiaalisen aseman muutoksista ja erilaisista yhteistyön muodoista - kaikesta siitä, mistä maa- ja kotitalousnaisten nykyinen järjestötyö rakentuu.
 
Kirjassa esitellään kullekin aikakaudelle tyypillisiä maakunnallisia ja paikallisia yhteistyö- ja neuvontaprojekteja. Jokaisesta aikakaudesta kerrotaan myös 3 - 4 avainhenkilön ja heidän henkilöhistoriansa kautta. Avainhenkilöiden joukossa on uranuurtajaemäntiä, järjestöaktiiveja ja toimihenkilöveteraaneja.
 
Kutakin jaksoa elävöitetään erilaisten dokumenttien, valokuvien ja esinekuvien avulla. Kunkin jakson loppuun on koottu omille sivuilleen aikakauden neuvontatyötä ja yhteistyömuotoja parhaiten kuvaavia aarteita valokuvista pöytäkirjanotteisiin, resepteihin ja ohjeisiin.  Uskomme, että OMAT AVAIMET -teoksesta tulee kiehtovaa luettavaa muidenkin kuin meidän maa- ja kotitalousnaisten mielestä.

Tarkoitukseni on kiertää mahdollisuuksien mukaan maakunnissa, mutta työtä helpottaisi kovasti, jos voisitte myös itse kertoa vaikka sähköpostitse, millaista aineistoa teiltä löytyy. Sähköpostiosoitteeni on kirsti.manninen (at) dlc.fi.

Jaa

Facebook Comments Box