Kunniaa kehyksissä

Joulunpyhinä on toivottavasti aikaa kaivaa kätköistä maaseudun naisten kunniakirjoja. Niitä on jaettu 1800-luvulta alkaen mm. maatalous- ja kotiteollisuusnäyttelyissä,  järjestökilpailuissa sekä erilaisten viranomaisten ja yritysten toimesta. Entisaikaan tilojen kunniakirjoihin merkittiin yleensä isännän nimi, vaikka kyse olisi ollut palkitusta karjasta tai lehmästä. Vähitellen saivat naisetkin sentään palkintoja ja kunniakirjoja omiin nimiinsä ainakin silloin, kun palkinto oli myönnetty parhaista pellavalangoista tai muista käsitöistä, saippuasta, voista, juustosta, makkaroista, säilykkeistä, hilloista, vihanneksista, omenista tai muista puutarhan antimista.

Hienoimmat kunniakirjat olivat oikeita taideteoksia niin kuin tämä Savo-Karjalan Meijeriliiton kauniisti kuvitettu jugend-tyylinen kunniakirja osoittaa. Ei ihme, että kunniakirjat usein kehystettiin ja laitettiin seinälle. Olipa joissakin taloissa omia albumejakin kunniakirjojen säilyttämistä varten.

Millaisia kunniakirjoja teiltä löytyy? Olen kiinnostunut niin ikivanhoista kuin uudemmistakin kunniakirjoista - ne nimittäin kuvastavat loistavasti kunkin ajan arvostuksia. Kunniakirjojen kuvia tai valokopioita voi lähettää minulle sekä sähköpostiosoitteella kirsti.manninen (at) dlc.fi tai postiosoitteella Mäenpääntie 260 04480 HAARAJOKI.

Jos kunniakirjan saaja, aika, aihe ja paikka ilmenevät jo kuvasta, niitä ei tarvitse toisella, mutta lähettäjän yhteystiedot ovat tärkeitä, jotta voin tarvittaessa kysyä lisätietoja. Hauskaa olisi tietysti saada kunniakirjakuvien tai -kopioiden mukana jo vähän taustatietoja kunniakirjan saajasta ja hänen vaiheistaan sekä missä kunniakirjaa nykyään säilytetään.

Jaa

Facebook Comments Box