Merkilliset

Omat avaimet -kirjan nimi muistuttaa paitsi aitan polkua kiirehtineiden emäntien ja modernien yrittäjäemäntien avainnipuista myös Maa- ja kotitalousnaisten komeasta kolmiavaimisesta maa- ja kotitalousmerkistä, jota suoritettiin minun nuoruudessani avain kerrallaan. Itse en sen suorittamiseen tosin ehtinyt opintojen ja lastenteon keskellä, mutta olin kyllä ylpeä, kun naapurin emännät saivat sen järjestöpukunsa rintapieleen.

Maaseudun naiset saivat ensimmäiset ansiomerkkinsä jo 1700-luvulla, kun ruotsalainen Isänmaallinen seura ja sittemmin 1790-luvun lopulta alkaen Suomen Talousseura jakoivat erilaisia medaljonkeja ja mitaleja uskollisesti palvelleille piioille, taitaville pellavankäsittelijöille ja peltoa raivanneille leskiemännille.

Vuodesta 1923 ansioituneille maatalousnaisillekin ryhdyttiin jakamaan Maatalousseurojen Keskusliiton hopeista ja pronssista muistorahaa, jota kannettiin rinnassa. Siinä oli saajan nimen ja päivämäärän lisäksi tekstinä Menestyksellisestä työstä. Työ ja uskollisuus, elämän tyydytys. Kullattuna muistorahaa sai jakaa vasta vuodesta 1935.

Ensimmäinen maaseudun naisten ammattitaitoa ja koulutusta osoittava rintamerkki oli Lypsäjämerkki, jonka suorittaminen tuli mahdolliseksi vuonna 1935. Sen ensimmäisen, toisen, kolmannen ja mestariluokan merkkejä ehti vuoteen 1946 mennessä suorittaa lähes 4 000 maaseudun naista ja lypsäjämestareitakin oli liki 180.

Vuonna 1938 suoritti emäntä Bertta Seppälä ensimmäisen Naisten Maanviljelysmerkin ja sai siihen saman tien kaksi avainta. Maatalousmerkin suorittajia ovat kuvassakin näkyvät Sammatin maa- ja kotitalousnaiset, jotka saivat merkkinsä Orimattilan maatalousnäyttelyssä kesällä 1983.

Sodan jälkeen vuonna 1945 aloitettiin myös Nuorten karjamerkin suoritukset. Niiden avulla pyrittiin innostamaan nuorisoa navettatöihin. Merkin sai suorittaa jokainen alle 18 vuoden ikäinen henkilö ja suoritusaikaa oli vuosi. Tämäkin merkki oli rinnassa kannettava pyöreä solki, jonka keskellä oli lypsäjän tunnuksena kiulu.

Nyt odottelen toiveikkaana, millaisia merkkejä teidän kätköistänne löytyy ja millaisia tarinoita niiden suorittamiseen ja suorittajiin liittyy. Onko jossakin tallessa Suomen talousseuran mitaleja tai pokaaleja? Entä eriasteisia Lypsäjämerkkejä? Myös Nuorten karjamerkkeihin ja muihin maaseudun naisten ammattitaidosta ja -ylpeydestä kertoviin merkkeihin liittyviä tarinoita odotan hartaasti joko sähköpostiin tai postiin.

Aurinkoisia pakkaspäiviä kaikille!

Jaa

Facebook Comments Box