Hyvää tekevät

Posti ja sähköposti ovat tuoneet mukavia yllätyksiä maakunnista, kiitos teille kaikille, jotka olette kaivelleet arkistojenne aarteita.

Edellisviikon lauantaina minut oli kutsuttu Seinäjoelle Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten Naisvoimaa-päivän puurobrunssille kertomaan Omat avaimet -projektista. Maakuntamuseon yläkerrassa oli Viitalan Kaisan kokoama upea näyttely Askeleen edellä - 150 vuotta maanviljelysseurasta ProAgriaan. Sitä täydensi hienosti Seinäjoen palkittujen maa- ja kotitalousnaisten oma esittelyhuone.  Seinäjokelaisten mainiosta arkistosta on peräisin myös tuo ylläoleva kiitoskirje joulupaketista, jonka sotamies Oiva Ahonen oli lähettänyt talvisodan etulinjasta.

Nyt kaivataankin lisätietoja kaikista niistä avustustoimista, joita maatalousnaiset ja pienviljelijäyhdistysten naiset ovat vuosikymmenten mittaan panneet toimeen. Sota-aikana ja sen jälkeen avustettiin sotilaiden lisäksi myös heidän perheitään, sotaleskiä, sotaorpoja ja siirtoväkeä. Löytyykö teidän kätköistänne valokuvia, kiitoskirjeitä tai muita dokumentteja, jotka kertoisivat  eri vuosikymmenten avustuskohteista? Seinäjoen naisten albumissa oli myös kuvia niistä villasukista, joita on kudottu niin sotainvalidien kuin varusmiestenkin lämmikkeiksi. Äiti Teresan peittoja muistelen meidän koonneen omassakin kylässä.

Hyvää on tehty myös oman kylän ja pitäjän hyväksi: rahoitettu ja muonitettu yhteisiä rakennushankkeita, lahjoitettu tekstiilejä kotiseurakunnalle, siivottu ympäristöä ja pidetty huolta sankarihaudoista, kotiseutumuseoista ja muista paikallisista nähtävyyksistä.  Lähettäkääpä tietoa hyvistä töistänne joko sähköpostiin kirsti.manninen (at) dlc.fi tai postiosoitteeseen Kirsti Manninen, Mäenpääntie 260, 04480 Haarajoki.

Talven selkä on jo taittunut, iloitsee Mannisen Kirsti

Jaa

Facebook Comments Box